İHRACAT (EXPORT)


EXPORT
İHRACAT - EXPORT

Bir malın ya da hizmetin yürürlükteki ihracat mevzuatı ve gümrük mevzuatına uygun şekilde yurtdışı ya da serbest bölgeler dışına çıkartılmasıdır. Her ülkenin gümrük mevzuatı İhracat için farklılık gösterir. Bazı ülkeler birleşerek ortak gümrük politikası uygularlar. İhracatı ve ithalatı kolaylaştırmak için gümrükte standart oluştururlar.

Ürettiği mal ve hizmeti yurtdışına Ülkeye döviz getirmek için gerçekleştiren kişi veya kuruluşa ihracatçı denir. Bağlı bulundukları sektöre uygun biçimde ihracatçı birliklerine üyedirler. Yasal sorumlulukları yerine getiren her kişi ihracatçı olabilir.

Genel hatlarıyla İhracat işleyişi aşağıdaki gibidir.


1. Firma kuruluşu
İhracata başlayabilmek için, Türkiye sınırları içinde resmi olarak kurulmuş bir firmaya sahip olmalısınız, bu şirket Anonim, Limited veya Şahıs şirketi olabilir. Şirket kuruluşu için aşağıdaki adımlar size fikir verebilir.

a. Mali müşavir ile anlaşma
b. Şirket sözleşmesi hazırlama
c. Ticaret sicil memurluğunda kuruluş işlemleri
d. Sanayi ve ticaret odası kaydı
e. İmza sirküleri ve defter tasdik

2. İhracatçı birliklerine üyelik
İhracat Yapabilmek için, TİM’e bağlı 13 Genel sekreterlik altında örgütlenen 61 İhracatçı Birliklerinden faaliyet alanınıza istinaden en az birine üye olmalısınız. Kayıt için gerekli adımlar aşağıdaki gibidir.

a. Mali müşavir ile anlaşma
b. Başvuru formu ve taahhütname
c. Ticaret sicil gazetesi
d. Vergi levhası
e. İmza sirküleri
f. Kayıt ödeme dekontu

3. Gümrük müşavirliği yetkilendirme
İhracat işlemlerinin gümrüklerdeki takibi için yetkilendirilmiş bir gümrük müşavirliğine yetki verebilirsiniz. Bu sayede gümrük müşaviri, sizin adınıza ilgili gümrük işlemleri gümrük müşaviri tarafından gerçekleştirilecektir. Yetki verebilmek için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.

a. Noter onaylı vekaletname
b. Vergi mükellefiyet yazısı
c. İmza sirküleri
d. Ticaret sicil gazetesi
e. Oda kayıt sureti


4. Pazar araştırması ve müşteri tespiti
İhracatın olmazsa olmazı müşteridir elbette. Müşteri bulmak için Fuarları, Sosyal Medyayı, Ticaret müşaviliklerini, B2B sitelerini kontrol edebilir veya saha araştırmaları yapabilirsiniz. 

5. Müşteri ile müzakere ve anlaşmanın sağlanması
Müzakere aşamasında görüşmeler çoğunlukla e-mail aracılığıyla yapılır. Bu sayede yaptığınız tüm görüşmeler kayıt altında olur ve gerekli gördüğünüz durumlarda eski tarihli yazışmalarınıza dönerek ihtiyacınız olan bilgilere tekrar ulaşabilirsiniz. Telefon görüşmelerinin dezavantajı geriye gidip bakacağınız bir kaydınızın olmamasıdır.

6. İhracat için malların hazırlanması
İthalatçı ile anlaşılmış olan termin tarihine uygun bir süre içerisinde hazırlık yapmalısınız. Sözleşmelerdeki değişikliklere göre gecikmiş terminlerde bazı yaptırımlar olabilir.

7. İlgili evrakların (vesaiklerin) hazırlanması
Daha sonra daha detaylı olarak bilgi vereceğim fakat üstünden geçmek gerekirse, ana evraklar yani Ticari Fatura, Çeki Listesi, Konşimento ve gerekli diğer evrakları hazırlamalısınız. 

8. Nakliye aşaması
İthalatçı ile yapılmış anlaşma koşuluna göre ürünlerinizi limana veya araca teslim edersiniz.  

9. Gümrükleme
Nakliye süreci ilerlerken gümrükleme de aynı anda yapılmaktadır. Vekalet vermiş olduğunuz gümrük müşaviriniz konu yüklemenin gümrük işlemlerini yapabilmesi için sizin gümrükçünüzü gemi detayı ve faturayı ibraz ederek önceden bilgilendirmiş olmanız gerekiyor.