LOJİSTİKTE DIŞ KAYNAK KULLANIMI (DKK) NEDİR?

Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı - DKK


(Business Process Outsourcing - BPO)


Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı (DKK); günümüzün ekonomik şartlarında firmanın süreçlerinden birinin yani uzmalık alanındaki bir yapının, ilgili insan kaynağı ile birlikte, uzun süreli bir sözleşme kapsamında, maliyet ve lojisitk süresini azaltmak için bir dış firmaya aktarılmasıdır diyebiliriz. 

Bu bilgiye bağlı olarak şirketler uluslarası ve yurtiçi nakliye, depolama, stok kontrolü, paketleme, etiketleme, sevkiyat, dağıtım vb. işlerinde bu alalardaki uzmanlaşmış ve gerekli tesis, ekipman veya personel gibi şartlara sahip şirketlere devretmektedirler. 

Business Process Outsourcing - BPO

Birinci Parti Lojistik (1. PL) Nedir? 

Bu modelde, üretici veya endüstriyel firma, nakliye ve lojistik faaliyetleri üçüncü taraf firmaları dış kaynak olarak kullanmaz, firma kendi departmanları tarafından yerine getitirilir. 

Taraflar: Mal veya Hizmet Sahibi
Servisler: Üretim ve Perakende Satış

İkinci Parti Lojistik (2. PL) Nedir?

Üretici, uzman bir naklie veya lojistik görevlerini operasyonel olarak yürütülmesi için bir taşıyıcı veya ambar yöneticisini alt yüklenici / taşeron olarak işe alır. Organizasyon ve takip üreticinin sorumluluğundadır. Birinci partinin doğrudan müşterisi veya akışa göre tedarikçisi olan işletmedir.

Taraflar: Taşıyıcılar
Servisler: Taşımacılık - Nakliyat


Üçünü Parti Lojistik (3. PL) Nedir?

Üretici, bir nakliye ve lojistik işlemleri için üçüncü firmayı dış kaynak olarak kullanır. Üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcısı bu faaliyetleri düzenler ve belirli yürütme (alt yüklenici) için üçüncü tarafları işe alabilir. 

Bu servis sağlayıcı genellikle sadece üretici ile değil aynı zamanda tedarikçi ile de temasa geçer. Üçüncü taraf olarak, tedarik zincirindeki birbirini takip eden iki aktör arasındaki lojistiği organize eder.

Müşteri, servis sağlayıcının lojistik performanslarını ölçmek, değerlendirmek ve gerekirse düzeltmek için yeterli uzmanlığa sahiptir.

Taraflar: Lojistik Servis Sağlayıcıları (Freight Fowarders)
Servisler: Tüm Lojistik Hizmetleri


Dördüncü Parti Lojistik (4. PL) Nedir?

Üretici, sadece lojistik görevlerinin organizasyonunu üçüncü taraflara değil, aynı zamanda yönetimini de dış kaynaklardan temin etmektedir. Dördüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcıları genellikle tüm tedarik zincirini kontrol eder. Organizasyonel ve yürütücü faaliyetler genellikle diğer taraflara dışarıdan sağlanır.

Taraflar: Danışmanlar ve Lead Logistics Providers
Servisler: Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management)


Beşinci Parti Lojistik (5. PL) Nedir?

Beşinci Taraf Lojistik Modeli (5. PL), tedarik zincirlerinden tedarik ağlarına geçiş yapıldığında geçerlidir. Beşinci taraf lojistik hizmet sağlayıcısı, tedarik zinciri ağlarının yönetimini garanti eder. Firma, stratejik, yenilikçi lojistik çözümler ve konseptlerin sağlanması için üçüncü tarafları işe alır. Beşinci taraf lojistik hizmet sağlayıcısı, tercihen müşteri ile yakın istişare halinde, mümkün olan en iyi tedarik zincirleri veya ağları geliştirir ve uygular. Beşinci taraf lojistiği genellikle E-ticaret ile bağlantılıdır.

Taraflar: Teknoloji / IT Firmaları
Servisler: Tedarik Zinciri Yönetimi Çözümleri


Lojistikte Dış Kaynak Kullanımının Faydaları Nelerdir? 

  • Ana İşe Odaklanabilme
  • Lojistik, Yatırım ve Stok Maliyetlerin Düşürülmesi
  • Maliyetlerin Önceden Bilinmesi
  • Lojistik Sürecinde Oluşabilecek Riskleri Servis Sağlayıcıya Devredilmesi
  • Bilişim Teknolojilerinin Doğru Kullanılması
  • Hizmet Standartlarının Yükselmesi
  • Kaynak Sürekliliği Yaratılması
  • İşgücünden Tasarrufu Edilebilmesi
  • Süreç Yenileme ve Sabit Maliyetler