TİCARET, İÇ TİCARET VE DIŞ TİCARET



Ticaretin Tanımı ve Ticaretin Özellikleri 




Trade
Ticaret - Trade


Dış Ticarete geçmeden önce ticareti tanımlamak gerekir diye düşünüyorum. Ticaret, genel bir söylem ile üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım satım faaliyetlerinin tümü olarak adlandırabiliriz.

İnsanlık var olduğu sürece her ihtiyaçlarını giderebilmek için keşiflerde bulunmuştur. Kendilerinde olmayan ürünlere sahip olabilmek için de ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte tarihte ticaretin insanların hayatına ilk giriş ilk takas yoluyla olmuştur. İnsanlar takas yöntemi ile sahip oldukları malları değiş tokuş ederek ticaret yapmaya başlamışlardır. Günümüzde ise artık değişim aracı olarak Lidya’lıların bulmuş olduğu para kullanılmadan keşfedilmesi insanlık tarihinin erken dönemlerine dayanmaktadır. Pek çok tarihçi ticaretin, iletişimin doğuşunu takiben takas yöntemiyle başlamış olduğunu düşünmektedir.

Ticaretin ortaya çıkış nedeni, insanın ihtiyaçlarını karşılama içgüdüsüdür. Üretimin ve kaynakların kısıtlı olmasından dolayı insanlar, kendinde olmayan mal veya hizmeti bir başkasından sağlamak istemiş, bunun için de kendinde bulunan mallar ile takas yapmaya başlamıştır. Böylelikle insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için takas yoluyla ticaret yapmışlardır.

Lidyalıların parayı keşfetmesi ile ticaretin kolaylaşmış ve daha yaygın hale gelmesini sağlamıştır. Taşımacılığın ve iletişimin de gelişmesi ile birlikte ticaret bugüne kadar gelişimler göstermiştir. Bu gelişim sırasında da içinde bulunduğumuz ekonomik sistem gelişmiş, ticareti düzenleyici kanunlar yapılmıştır.

Ticareti belirleyen ana etken arz ve talebin oluşmasıdır. Üretilen mal ilk andan son ana kadar birçok farklı işlevlerden geçmektedir. Malın en nihai tüketiciye ulaşmasına aracılık eden kişiler yani tüccarlar bu aracılık karşılığında belirli kazanımlar elde etmektedirler. Bu yönüyle ticaret, kar amacı güdülen her türlü mal ve hizmet alım satımını kapsayan ekonomik faaliyetlerin bütünüdür. 

Ticaret kavramı, günümüz ticaret eğitiminde kullanılan anlamı olan; “Malların ticaret yapmak amacıyla alımı ve tam bir işlem ve muameleye tabii tutmadan satımı”, şeklindeki tanımı ilk olarak 19. yüzyılının başında kullanılmıştır. Rudolf Seyyfert’e göre mal ticareti; malın satışı, nakliyesi ve yeniden paketlenmesidir ve bu hizmetler ticaretin belirleyici temel işlevleridir.”

Ticaret genel olarak İç Ticaret ve Dış Ticaret olmak üzere ikiye ayrılır.

İç Ticaret (Domestic Trade) Nedir?
Ticaretin, bir ülkenin kendi sınırları içinde yapılmasına iç ticaret denmektedir. İç ticaret ticaretin yapıldığı ülkeye ait ticari yasalar çerçevesinde yapılmaktadır. 

Ülkeleri kendi içerisinde bulunduğu fiziki, ekonomik ve coğrafi şartların bölgeler arası farklılıkları iç ticaret ihtiyacını oluşturmaktadır. Bir ülkede nüfusun düzensiz dağılışı, bölgeler arası iklim farklılıkları sebebiyle tarımsal üretimde farklılıkların olması ve bir ülke içinde sanayi faaliyetlerinin belli coğrafyalarda toplanması gibi nedenler iç ticari faaliyetlerin oluşmasında etken bir şekilde rol almaktadır. 

Dış Ticaret (Foreign Trade) Nedir?


Foreign (International) Trade
Dış Ticaret - Foreign Trade

Dış Ticaret, diğer bir deyişle, lisans eğitim bölümlerinde gördüğümüz üzere ve benim de mezun olduğum Uluslararası Ticaret (International Trade), uluslararası sınır ve bölgeler arasında karşılıklı oluşan mal veya hizmet alışverişidir. Elbette ki Dış Ticaret denildiğinde alım satım işlemlerinin teslimi açısından canlandırdığımız iki şey vardır. Bunlardan biri mal satma işlemi olan İhracat (Export); bir diğer mal alma işlemi olana ise İthalat (Import) denir.

İhracat her ne kadar ithalattan daha önemli ve ülke menfaatleri için iyi bir strateji gibi görünse de Dış Ticaret ülke ekonomileri bakımından iki ayaklıdır. Tek bir ayağının kısa olması ülkenin dengesiz yol aldığı anlamına gelmektedir diyebiliriz.

Eğer ihracatınız fazla ve ithalatınız nispeten çok daha düşükse bu sizin ülkenize döviz girmesi anlamına gelmekle birlikte ihraç kalemlerinizin katma değeri düşük olduğu, giderek tükettiğiniz ve bir gün tamamen tükenecek bir kaynağınız olduğu, gelişmiş ülkelerdeki büyük markaların fasoncusu yani bir alt üreticisi olduğunuz ya da açıkça sömürülmekte olan bir ülke olduğunuz anlamına gelebilir; bu olasılıkları çoğaltabiliriz.

Buna karşılık tam aksi bir durum için de, yani ithalatı ihracatına oranla daha fazla olan bir ülke olarak ham madde, ara mamül ve son mamül üretiminin az olduğu, dışa bağımlı olduğunuzu ve varlığınızı sürdüremeyecek bir ülke olduğunuzun göstergesi olabilir. Eğer para biriminiz dünya ekonomileri karşısında güçlü değilse ülke ekonomisi için iyi şeyler söyleyemeyiz.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri İç Ticaret ve Dış Ticaret potansiyellerini oluşturmaktadır. Dünyada üretim imkanları ve hammadde rezervleri düşünüldüğünde kendi kendine yetebilen bir ülke bulunmamaktadır. Bu yönüyle dış ticari faaliyetler hayati öneme sahiptir.