DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE MUHASEBENİN ÖNEMİ

Dış Ticaret, daha önce tanımladığımız üzere detaya girmeden bir ülkenin ithalat ve ihracat işlemlerinin toplamıdır diyebiliriz.  

Dış Ticaret bir ödemeler dengesi elemanıdır. Ödemeler dengesi açık vermeyen, ihracatı ithalatından fazla olan ülke iktisadi açıdan güçlü bir ülkedir. 

Bu sebeptendir ki gelişmekte olan dünya iktisadı içinde ülkemizin daha güçlü bir durumda ve söz sahibi olabilmesi  için üretim planlamasını daha iyi yapması ve ürünlerimizin diğer ülkelere satılmasını sağlayarak sınırlarımıza döviz girişinin arttırılması gerekmektedir. Böylece paramızın dünya ekonomisinde güç kazanmasının önünü açabiliriz.

Ülkemizdeki faal işletmelerin yurt dışından bulunan firmalarla olan ticareti arttıkça ve geliştikçe gümrük ve kambiyo mevzuatı, uluslararası teslim şekilleri, ödeme şekilleri, ihracat ve ithalat yönetmelikleri ve işlemleri büyük önem arz etmektedir. 

Dış Ticaret işlemlerinin özelliğine ve türüne göre belgeler dış ticaret işlemlerinde kullanılır. Belgelerin düzenli bir şekilde muhasebe kayıtlarının yapılması gerekmektedir.  

Tekdüzen hesap planına uyumlu ithalat ve ihracat işlemlerinin muhasebe uygulamaları genel tebliğine göre ve muhasebe standartlarına uygun yapılmalıdır. Zamanında ve doğru kayıt ile birebire yakın maliyet belirlenmesi için muhasebe uygulamalarında kavram birliği esas alınmalıdır. 

Bu yüzden Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesine ihtiyaç vardır. Sözün özüne gelirsek, Dış Ticaret işlemleri ve muhasebesinde ithalat ve ihracat yönetmeliği ve ödeme şekillerini, teslim şekillerinin diğer ilgili mevzuatlara hakim olunması gerekmektedir.