MULTIMODAL, INTERMODAL, KOMBİNE TAŞIMACILIK MODELLERİ


Multimodal, Intermodal, Kombine

TAŞIMA TÜRÜNE GÖRE


Tedarik zincirinin kolu olan lojistik süreci ticarete konu olan malların ancak teslimatı ile son bulur. Bu lojistik süreci için temelde 6 tek taşımacılık modu (Karayolu, Denizyolu, Demiryolu, Havayolu, Boru Hattı, İçsu Yolu) bulunmaktadır. Bu sürecin nihai olması için genellikle karayolu taşımacılığı ile kapıdan kapıya teslim olabilmektedir. Bu sebeple Unimodal sisteme alternatif olarak Multimodal, Intermodal ve Combined olarak karma taşımacılık sistemleri geliştirilmiştir.

Böylece taşımacılık sistemleri taşıma türüne göre; Tek Modlu, Çok Modlu, Modlar Arası ve Kombine Taşımacılık olarak sınıflandırılmaktadır diyebiliriz.

Karma taşımacılık modelleri sektörde son zamanlarda karıştırılmakta ve hatta lojistik firmalarınca aynı terimlermiş gibi birbirlerinin yerine de kullanılmaktalar. Fakat bu üç taşımacılık modelinde ufak da olsa bazı farklılıklar bulunmaktadır. Gelin, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (UNECE - United Nations Economic Commission for Europe) revize ettiği bu farklılıklardan bahsedelim.


Karma Taşımacılığın Temel Bileşenleri Nelerdir?


Taşımacılık Araçları: Gemi, Kamyon, Treyler Çekicileri, Uçak, Tren
Taşımacılık Üniteleri (Birimleri): Konteynerler, Paletler, Treylerler
Taşımacılık Terminalleri: Limanlar, Ambarlar, Yükleme İndirme-Bindirme Araçları


1.     UNIMODAL (TEK MODLU) TAŞIMACILIK


Taşınan malların bir veya daha fazla taşıyıcı tarafından tek bir taşıma türü kullanılarak taşınmasına Unimodal Transport yani Tek Modlu Taşımacılık denmektedir.

2.     MULTIMODAL (ÇOK MODLU) TAŞIMACILIK


Taşınan malların, farklı taşıma üniteleri kullanılarak, farklı taşıma araçlarıyla taşınması ile birden fazla taşıma modunun kullanılmasına Multimodal Taşımacılık yani Çok Modlu Taşımacılık denmektedir. Özellikle dökme yüklerin taşınması için kullanılır.

Multimodal Taşımacılıkta, sevk ve teslimat noktaları arasında kullanılacak farklı taşıma şekilleri için, tek bir taşımacılık ve taşıma sözleşmesi hazırlanmaktadır. Süreçte yer alan birden fazla taşıma şeklini, tek bir taşıyıcı (nakliyeci) firma organize etmektedir ve tüm süreçten sorumludur.

Örneğin; karayolu taşımacılığı ile limana taşınan parsiyel yük, parsiyel yük gemisine aktarılır. Varış noktası olarak belirlenen limanda, parsiyel yük gemisindeki yük bu kez teslimat adresine yükün kapı teslim yapılabilmesi için tekrar karayolu araçlarına aktarılır.


3.     INTERMODAL (MODLAR ARASI) TAŞIMACILIK


Taşınan malların içinde bulunduğu taşıma ünitesinden (konteyner, treyler, palet) herhangi bir elleçleme olmadan (aktarılmadan), yalnızca taşıma ünitesini aktarması ile gerçekleşen taşıma biçimine Intermodal Taşımacılık yani Modlar Arası Taşımacılık denmektedir.

Bu modelde konteynır veya treylerin hiç açılmadan karayolu, demiryolu veya denizyolu ile taşınması kastedilmektedir. Hedef yüklemede ağzı kapatılan ünitenin teslim yerinde açılmasıdır.

Örneğin; Denizyolu Taşımacılığı ile yükleme yapılan FCL konteynır buna örnek olabilir, yani içinde malların olduğu konteyner hiç açılmadan farklı taşıma araçlarına aktarılarak taşınır.

Piggybacking (Karayolu – Demiryolu): Aynı sevkiyat kapsamında karayolu ve demiryolu taşımacılık modlarının birlikte kullanılmasıyla gerçekleştirilen karma taşımacılık olup bu taşımacılık haline RO-LA (Rollende Landstrasse) denilmektedir. 





Fishybacking (Karayolu – Denizyolu): Aynı sevkiyat kapsamında karayolu ve denizyolu taşımacılık modlarının birlikte kullanılmasıyla gerçekleştirilen karma taşımacılık olup bu taşımacılık haline RO-RO (Roll On-Roll Off) denilmektedir.




Birdybacking (Karayolu – Havayolu): Aynı sevkiyat kapsamında karayolu ve havayolu taşımacılık modlarının birlikte kullanılmasıyla gerçekleştirilen taşımacılık sistemidir.



4.     KOMBİNE TAŞIMACILIK


Kombine taşımacılık; Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE - United Nations Economic Commission for Europe) tarafından enerji harcanmayan bir taşıma modunun enerji harcanan bir taşıma moduyla taşınması olarak tanımlanmaktadır.

Kombine Taşımacılık için Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından Avrupa taşımacılığın büyük bir kısmının demiryolu, iç su yolları veya deniz yoluyla olduğundan, sevkiyat ve teslimat noktalarında karayolu taşımacılığı ile yapılan ilk ve / veya son ayakların kısa olduğu bir taşımacılık modelidir.

Daha fazla bilgi için UIC Terminolojisi veya UNECE web sitesini ziyaret edebilirsiniz.